Provolone jest produkowany rzecz jasna we Włoszech w regionie Lombardii, należy do serów wytwarzanych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser po raz pierwszy, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Jest to tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu, chroniony DOC od 1982 roku. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smakuю – Piccante (pikantny) do koagulacji sera piccante stosowana jest podpuszczka koźlęca, która nadaje mu mocniejszego smaku.W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat ser staje się ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak. Provolone jest serem ogólnego stosowania, używanym często do gotowania, jako dodatek do deserów, a nawet do tarkowania. Używa się go także do fondue oraz do pikantnych nadzień, na przykład kurczaków. Idealnie się sprawdza na desce serów, z bruschettą czy w piadinie. Polecane wina: Pelaverga di Pagno, Verduno Pelaverga.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
                        Zobacz także
    Occelli in foglie di castagno
	
          Zakres cen: od 60,00 zł do 300,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Kozie, Krowie
Rodzaj mleka: Kozie, Krowie
    Kansas steak
	
          Zakres cen: od 112,00 zł do 168,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Polska
Rodzaj mięsa: Wołowina
Rodzaj mięsa: Wołowina
    Makaron garganelli 250g
	
        12,90 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 250g
Waga: 250g
    Stracchino “Quadro del Ferdy”
	
          Zakres cen: od 50,00 zł do 250,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy