Provolone jest produkowany rzecz jasna we Włoszech w regionie Lombardii, należy do serów wytwarzanych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser po raz pierwszy, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Jest to tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu, chroniony DOC od 1982 roku. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smaku- Dolce (łagodny Provolone) w wieku od dwóch do trzech miesięcy, to ser giętki i gładki, z cienką woskowaną skórką. Włoski ser oryginalnie wytwarzany jest z bawolego mleka. Łagodny w smaku, gdy jest świeży, a z upływem czasu staje się bardziej pikantny. Zwykle jest wędzony, twardy i kruszący się.W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat ser staje się ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak. Provolone jest serem ogólnego stosowania, używanym często do gotowania, jako dodatek do deserów, a nawet do tarkowania. Używa się go także do fondue oraz do pikantnych nadzień, na przykład kurczaków. Idealnie się sprawdza na desce serów, z bruschettą czy w piadinie. Polecane wina: Pelaverga di Pagno, Verduno Pelaverga.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
                        Zobacz także
    Passata 680g
	
        11,50 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 680g
Waga: 680g
    Formaggio ubriaco
	
          Zakres cen: od 27,80 zł do 139,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Krowie
Rodzaj mleka: Krowie
    Aceto balsamico igp modena 250ml
	
        110,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Pojemność: 250ml
Pojemność: 250ml
    Salame misto bovino suino
	
          Zakres cen: od 16,00 zł do 160,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina, Wołowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina, Wołowina