Zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego, twardego sera, orzeszków pini i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu pomidory. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i itp. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawane jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub małych słoiczkach. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
                        Zobacz także
    Luganega
	
          Zakres cen: od 25,00 zł do 250,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Cena: 25zł / 100g
Cena: 25zł / 100g
    Coppa stagionata
	
          Zakres cen: od 15,90 zł do 159,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
    Rosa camuna
	
          Zakres cen: od 24,00 zł do 120,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Krowie
Rodzaj mleka: Krowie
    Oliwa z oliwek DESANTIS 1l
	
        60,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy