Asiago to półtwardy, tradycyjny, wiejski, niepasteryzowany farmerski ser żółty. W wyniku długiego i powolnego procesu dojrzewania tworzy się zwarta, lekko kremowa, granulowana konsystencja pełna małych, nieregularnych oczek. Miąższ jest barwy białej do słomkowej. Ser ma kształt dużego cylindra o wadze od 8 do 12 kg. Skórka jest biała, gładka, niejadalna. Pierwotnie produkowany z mleka owczego pod nazwą: Pecorino di Asiago, obecnie jest wytwarzany w całości z mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego. Podczas dojrzewania soli się go na sucho lub przez zanurzanie w solance. Może być starty i używany jako przyprawa. Młodsze gatunki mogą służyć za apetyczne zakąski lub przekąski między posiłkami. Doskonałe do winogron. Starsze tworzą wraz z mocnym czerwonym winem doskonałe uwieńczenie kolacji albo dodawane są jako tarty ser do potraw z makaronu, z warzywami i pieczywem.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
                        Zobacz także
    Bagoss
	
          Zakres cen: od 48,00 zł do 240,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Krowie
Rodzaj mleka: Krowie
    Il caserole olive 1L
	
        75,50 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Pojemność: 1L
Pojemność: 1L
    Pesto genovese – 190g
	
        15,90 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 190g
Waga: 190g
    Culatello
	
          Zakres cen: od 22,00 zł do 220,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina