Provolone jest produkowany rzecz jasna we Włoszech w regionie Lombardii, należy do serów wytwarzanych z ciągniętego twarogu. Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser po raz pierwszy, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian. Jest to tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu, chroniony DOC od 1982 roku. Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny. W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smakuю – Piccante (pikantny) do koagulacji sera piccante stosowana jest podpuszczka koźlęca, która nadaje mu mocniejszego smaku.W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat ser staje się ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak. Provolone jest serem ogólnego stosowania, używanym często do gotowania, jako dodatek do deserów, a nawet do tarkowania. Używa się go także do fondue oraz do pikantnych nadzień, na przykład kurczaków. Idealnie się sprawdza na desce serów, z bruschettą czy w piadinie. Polecane wina: Pelaverga di Pagno, Verduno Pelaverga.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
Zobacz także
Mąka semola 1kg
10,90 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 1kg
Waga: 1kg
Formaggio ubriaco
Zakres cen: od 27,80 zł do 139,00 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Krowie
Rodzaj mleka: Krowie
Olive siciliana 150g
19,00 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 150g
Waga: 150g
Culatello
Zakres cen: od 22,00 zł do 220,00 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina