Pecorino Romano to ser, który posiada białą lub ciemnożółtą skórkę i słomkowy miąższ. Zaliczany jest do serów podpuszczkowych, otrzymywanych z owczego mleka, dojrzewających, twardych, lekko pikantnych. Dojrzewa około 8 miesięcy. Pecorino Romano jest to prawdopodobnie najstarszy ser na świecie: świadectwa historyczne, dowodzące jego istnienia liczą sobie co najmniej 2000 lat. Jest to ser produkowany wyłącznie na Sardynii, w Lacjum oraz w toskańskiej prowincji Grosseto, gdyż tylko w tych rejonach panują zbliżone warunki, idealne do produkcji tego wyjątkowego sera. Pecorino Romano to aromatyczny ser owczy, cieszący się dużą popularnością w środkowych Włoszech i w Toskanii, gdzie znany jest pod nazwą „Cacio”. Młodsze sery można podawać na desce serów, starsze stosuje się podobnie jak parmezan – przeważnie do tarcia. Niezastąpiony składnik Carbonary , Amatriciana lub sławnego cacio e pepe.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
                        Zobacz także
    Makaron garganelli 250g
	
        12,90 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 250g
Waga: 250g
    Mortadela pistacchio
	
          Zakres cen: od 13,50 zł do 135,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
    Occelli al pepe
	
          Zakres cen: od 52,00 zł do 260,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Owcze
Rodzaj mleka: Owcze
    Lardo stagionato
	
          Zakres cen: od 14,00 zł do 140,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina