Taleggio to maślany, delikatny, półmiękki i subtelny ser włoski wytwarzany z mleka krowiego. Zwykle ma kształt prostokąta, skórę ma w kolorze różowo-szarym, a masa serowa jest biała, elastyczna i owocowa. Skórka nie nadaje się do jedzenia. Taleggio zaliczany jest do miękkich serów dojrzałych prowincji lombardzkiej. Dojrzewanie odbywa się w ciemnych grotach, w których skóra sera nabywa pomarańczowo-różowej barwy, a miąższ uzyskuje kremową konsystencję o bardzo specyficznym smaku. Bardzo doceniany w świecie kulinarnym, idealnie nadaje się do zapiekanek, gdyż podczas topienia nabiera lejącej konsystencji. Dobrze smakuje również jako przystawka, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite Risotto, a także Rustico – rodzaj tarty z ciasta francuskiego. Wyśmienity z owocami (doskonale smakuje z dojrzałymi gruszkami), na sałacie lub zapieczony bez skórki pomiędzy grzankami. Pasuje też do gorącej polenty. Taleggio to doskonały ser używany do dań zapiekanych, piadiny czy dań na bazie makaronów, ale można go podawać w wersji deserowej. Bardzo dobrze pasuje do wyrazistych win: Merlot, Nebbolo, Soave, Sauternes, deserowy Riesling.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
Zobacz także
Levante olive limone 250ml
39,00 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Pojemność: 250ml
Pojemność: 250ml
Gniocchi 500g
9,50 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 500g
Waga: 500g
Amalattea il saggio
Zakres cen: od 38,00 zł do 190,00 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Kozie
Rodzaj mleka: Kozie
Il caserole olive 1L
75,50 zł
Kraj pochodzenia: Włochy
Pojemność: 1L
Pojemność: 1L