Ser Ricotta formowany jest w krążki, ma idealnie biały, wilgotny – lecz nie kleisty – miąższ produkowany z serwatki, czasami wzbogacany jest mlekiem lub śmietaną. Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku. Dobry ser ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek, nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały. Tradycyjnie wyrabia się go z serwatki powstałej przy produkcji sera Mozzarella (z mleka krowiego). Ścięty twaróg zbiera się z powierzchni płynu i układa do odsączenia w dość gęsto plecionych koszykach. Obecnie we Włoszech wyrabia się go zarówno z mleka owczego (Ricotta di Pecora), jak i krowiego (Ricotta Veccina), a nazwę uzupełnia określeniem regionu produkcji, np. ricotta siciliana itp. Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy. Jest wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne. Także do serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki, świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i deserów. Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem.
POLSKA WOŁOWINA PREMIUM
WŁOSKIE WYROBY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
BEZPIECZNA DOSTAWA W CAŁEJ POLSCE
RĘCZNA
SELEKCJA
                        Zobacz także
    Pancetta arrotolata
	
          Zakres cen: od 12,00 zł do 120,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina
    Salame misto bovino suino
	
          Zakres cen: od 16,00 zł do 160,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mięsa: Wieprzowina, Wołowina
Rodzaj mięsa: Wieprzowina, Wołowina
    Antura
	
          Zakres cen: od 44,00 zł do 220,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Rodzaj mleka: Kozie
Rodzaj mleka: Kozie
    Barbera alio peperoncino 250ml
	
        39,00 zł        
    
Kraj pochodzenia: Włochy
Pojemność: 250ml
Pojemność: 250ml